Események

2014. április


14 csapat részvételével idén ismét iskolánk rendezte meg a kerületi általános iskolák számra a 7. oszályosok kerületi fizika versenyét. A versenyen készült fotók elérhetőek itt.

Sikeresen zárult április elején az idei Fizika tábor, amit ismét Királyréten rendeztünk meg. A program, tanítási anyagok és képek elérhetőek itt. Köszönjük minden diáknak az aktív részvételt, és a tanároknak a szervezést és készülést!

2014. március 

Szép siker IYPT, HYPT

A Kaszás Bálint 12. b és Madarász Zénó 12. b alkotta Klin Klang csapat az International Young Physicists' Tournament (IYPT), magyarul Ifjú Fizikusok Nemzetközi Versenye magyarországi döntőjében nagyon sikeresen szerepelt, a csapat két versenyfeladatát egy bronz- és egy aranyéremmel jutalmazta a zsűri. Szóban külön kiemelték a csapat második fordulóba beküldött írásbeli dolgozatainak kiemelkedően magas színvonalát.
Az aranyérem egyben azt is jelenti, hogy egyikőjük tagja lett a Magyarországot július 3. és 10. között az angliai Shrewsbury-ban rendezett nemzetközi döntőben képviselő öt fős magyar csapatnak.
Mindkettőjüknek gratulálunk, és sok sikert kívánunk a továbbiakhoz!

2013. november 22.
A Wigner intézetben tett látogatásunk november 22-én volt. A Wigner Intézet MFA Tárt Kapuk rendezvényén 40 diák vett részt. Nagyon érdekes laborlátogatásokon vettek részt a diákok, előtte pedig előadásokat hallgattunk. A részletes program, valamint a szervezők által készített fényképek megtekinthetőek itt.
Saját készítésű fényképeink a látogatásról megtekinthetőek az alábbi linken keresztül.

2013. november 8.
Látogatás a BME VIK Nyitott Laborok Délutánján - Galéria

2013. szeptember

Látogatás a CERN Wigner Adatközpontban


Európa egyik legmodernebb kutatási célú adatközpontját tekinthették meg az érdeklődők, és köztük iskolánk egy lelkes csapata, akik szeptember 28-án ellátogattak az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontba. A csillebérci telephelyen az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) genfi központjában is dolgozó kutatók kalauzolták a vendégeket, akik átfogó képet kaphattak napjaink legjelentősebb részecskefizikai kutatásairól és a magyar kutatók hozzájárulásáról a közös kísérletekhez.
2013. július
A tv13 riportja a Berzsenyi Dániel Gimnázium fizika önképzőköréről

YouTube Video


2013. május 29-június 2.

A CERN-i kirándulás tájékoztatója szülőknek, résztvevőknek.

Jancsó Gábor tart iskolánkban előadást Bevezetés a részecskefizikába címmel. 
I. előadás:  február 15., péntek 14:45  Az előadás újra megtekinthető: 1. rész2.rész
II. előadás: február 21, csütörtök 14:00 1.rész és a 2. rész

Az előadások prezentációi Jancsó Gábor honlapján megtekinthetőek.

Majd Horváth Dezső tartott előadást Mikrokozmosz-makrokozmosz: hová lesz az antianyag? címmel március 8-án 14:45-kor. Az előadás itt tekinthető meg.

Az előadások a CERN-es kirándulás felkészülésének részét képezik. Ezért kötelező a részvétel azoknak, aki mennek majd a CERN-be! Természetesen minden más érdeklődőt szeretettel várunk!

2012. november

November 9-én a BME  Villamosmérnöki és Informatikai Karának Nyitott Laborok Délutánján iskolánkból 75 diák vett részt. A program keretében a diákok 25 fős csoportokban különböző laborokat látogattak végig. Kora délutántól estig vándoroltunk a laborok között, nagyon sok érdekességet láthattunk. Robotokat, az emberi gondolat, az EEG-jelek segítségével vezérelt számítógépes programot, nagyfeszültségű kísérleteket, a MASZAT jeleit fogadó laboratóriumot, TV-jeleket analizáló készülékeket, és még sok érdekességet. Rengeteg kép került ide fel.

A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából Az MTA dísztermében Trócsányi Zoltán Az Isteni részecske címmel előadást tartott középiskolás diákok számára november 8-án . Az érdekfeszítő programon iskolánkból 22 tanuló vett részt. 
Aznap volt  Cserti József Az optika — a kvantummechanika előszobája címmel az Atomcsill soron következő előadása. Ezen az előadáson is sok tanuló vett részt iskolánkból.


2012. október

A  Zalaegerszegen október 19-20 közt megrendezett Izsák Imre Gyula matematika-fizika-számítástechnika versenyre az idén is meghívást kapott iskolánk. A 11.c  osztályos Czövek Márton és a 12.b osztályos Varga Erik képviselték a Berzsenyi Gimnáziumot. A mindhárom tantárgyból igen magas követelményeket támasztó versenyen Varga Erik 5. , Czövek Márton a 14. helyen végzett a 25 fős mezőnyben. Gratulálunk!

Október 18-án az Atomcsill programsorozat keretében Barnaföldi Gergely (MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont, RMI) Készítsünk fekete lyukat otthon! címmel tartott előadást. Iskolánkból sok tanuló vett részt Izsa tanárnő kíséretében az előadáson.

2012. szeptember

2012. szeptember 28-án a Berzsenyi Dániel Gimnázium Természettudományos Táborában Csonka Dorottya tanárnő Csillagászat témában tartott egy kis előadást. A prezentáció itt megtekinthető. Aznap este volt a Kutatók Éjszakája, ahová Iskolánk Izsa Éva, Baranyai Klára és Lendvai Dorottya kíséretében rengeteg helyszínre látogattak el Az alábbiakban Izsa tanárnő képeit osztjuk meg az érdeklődőkkel:


2012. szeptember 21-23. között Sztánán rendezte meg az EMPIRX Egyesület a Fizika tanítása tartalmasan és érdekesen című rendezvényt. A Berzsenyi Dániel Gimnáziumot két tizenkettedikes fizikatagozatos diák: Kocsis Mátyás és Varga Erik, valamint Baranyai Klára tanárnő képviselte. A kísérletek és feladatok közös megbeszélése mindenki számára nagyon tanulságos volt.
(Edit post)

Szeptember 20-án iskolánk tanulóival megint részt vettünk az Atomcsill második előadásán. Ekkor Lichtenberger János A szférák zenéjétől az űridőjárásig — avagy mi a kapcsolat az Antarktisz és a műholdak között? címmel tartott előadást.

Az idei első Atomcsill szeptember 13-án, csütörtökön délután 17 00-kor volt az ELTE Pázmány Péter sétány 1/a épületében az Eötvös terembenAz előadáson Dávid Gyula (ELTE TTK, Atomfizikai Tanszék) fergeteges előadását hallhattuk A tömeg eredete és a Higgs-mező címmel. Az előadás előtt Groma István, Az ELTE TTK FIzikai Intézet vezetője mondott bevezetőt. 

Az előadás külön érdekessége, hogy ez az előadás a 2005. december 1-én indult Atomcsill sorozat 100. előadása volt. 

Mivel a CERN-i LHC egyik fő feladata a Higgs-bozon meglelése, ezért ajánlottuk az előadást mindazoknak, akik iskolánkból tavasszal szeretnének a CERN-be menni. 

2012. június

Az Önképzőkör diákjai diákok munkájuk bemutatására lehetőséget kaptak június 7-én is a Berzsenyi Gimnáziumban megrendezett Önképzőköri Napon. A rendezvényen a szekszárdi Garay János Gimnázium valamint a tatai Eötvös József Gimnázium fizika szakkörösei is eljöttek. A három neves iskola együttműködése nem új keletű. Ez már a harmadik közös alkalom a fizika önképzőkörök életében.  
A szakmai programot a tatai csapat nyitotta meg. Az ő témájuk a környezetfizika, frontok, ciklonok. Szeidemann Ákos tanár úr a Föld forgásából adódó Coriolis-erőről tartott előadást (video1, video2), majd a diákok a napenergia felhasználásáról meséltek, bemutatták az általuk megépített napelemtáblán elvégzett méréseiket

A szekszárdi csapat fő profilja a csillagászat. Döményné Ságodi Ibolya tanárnő a találkozót megelőző napon lezajlott Vénusz-átvonulásról mesélt. Diákjai a saját csillagászati észleléseikről számoltak be.

 

Ebéd után a berzsenyisek mutatták be projektjeiket. Voltak, akik előadást tartottak a munkájukról, és voltak, akik kötetlenebb formában mutatták be a kísérleteiket. A

 

jó hangulatú nap után mindenki  biztos volt benne, hogy a közös munkát a jövőben is folytatni szeretné.

2012. május

Május 23 és 26 közt tartottuk meg a fizika önképzőkör táborát Királyréten. Sok élménnyel, tudással gazdagodva tértünk haza. A tábor programja, előadásai, prezentációi, rengeteg kép és videó nézhető meg a Fizika önképzőkör > 2012 oldal alatt. 

ÚJ! A fizika önképzőköri táborról Izsa Éva tanárnő által készített tábori videoklip ÚJ!A Fizika Önképzőkör keretében május 18-án, pénteken a Polaris Csillagvizsgálóba látogattunk. A Naprendszerről, és a június 6-ai Vénusz átvonulásról tartott előadás után kifulladásig csillagokat néztünk. A csillagvizsgálóba első sorban az önképzőkör tagjait vártuk, de sok érdeklődő jött rajtuk kívül is.

2012. április

ESZK végeredmény

Néhány hónapja iskolánkból több mint egy tucat csapat nevezett a BME Energetika Szakkollégiumi Egyesület középiskolásoknak szervezett tanulmányi versenyére.
Magyarországról és a határon túlról összesen 206 csapat indult az első fordulón. A második fordulóba az első 25 csapat jutott, ebből két berzsenyis. Az első két forduló eredményei alapján a legjobb tíz csapat mérte össze tudását az április 20-án, pénteken megrendezett országos döntőben. És ebben a tíz legjobb csapatban a Szilvás bukta fedőnéven futó, Kristóf Kitti, Beke Orsolya, Süle Arnold 11. c-s tanulók alkotta csapat iskolánkat képviselhette.
A reggel 10-től délután ötig egyetlen óra szünettel és számtalan nagyon nehéz feladattal lezajlott versenyen a csapat az
5. helyen végzett.
A zsűri a csapat prezentációját, előadását külön kiemelte, megdícsérte a gyerekek előadásának összeszedettségét, globális problémamegközelítését. 
A gyerekek valóban fantasztikusak voltak! Ezúton is gratulálunk Nekik!
A versenyen készült képeket ittmegtekintheti.


Kerületi fizika csapatverseny

Az idén iskolánk szervezte meg a XIII. kerületben a kerületi fizika versenyt április 19-én , ami az elmúlt évek kedvező tapasztalatán alapulva idén is csapatverseny volt. 

A kerületi fizika csapatversenyben az általános iskolai kategóriában 
1 helyezést ért el a Számítástechnikai Általános Iskolából: 
                           Vitay Olivér
                           Fekete István
                           Mészáros Tamás
2. helyezést ért el a Számítástechnikai Általános Iskola Tomori Pál Tagiskolából: 
                          Cseri Bálint
                          Dina Tamás
                          Smiló Ádám
3. helyezést ért el a Hunyadi Mátyás Általános Iskolából:
                           Szabó Mihály
                           Szenczi Barnabás
                           Varga Dávid

A gimnáziumi kategóriában
1.helyezést ért el a Németh László Gimnáziumból
                   Kiss Tamara
                   Dobos Rozália
                   Csahók Tímea

2. helyezést ért el ugyancsak a Németh László Gimnáziumból
                 Tasnády Réka
                 Szijártó Dániel
                 Horcsin Tamás
3. helyezést ért el a Berzsenyi Dániel Gimnáziumból
               Ajtay András
               Bencz Ádám
               Maglódi Ádám

Reméljük minden versenyző sok érdekes élménnyel és tudással gazdagodva tért haza. A helyezetteknek pedig ezúton is gratulálunk!

Életképek a versenyről itt elérhetőek.


2012. március

Március 31-én a Szegedi Tudományegyetem Kísérleti Fizikai Intézete által kiírt " Pályázat kísérleti fizikából" c. országos versenyen indult iskolánk két fizika tagozatára járó tanulója Kocsis Mátyás és Berkes Bence. Pályázatuk címe Lebegő rézlemez volt. 
Az országos versenyen pályázatukkal I. helyezést értek el! Ezúton is gratulálunk Nekik!
Pályázatukat elolvashatja, vagy megtekintheti az előadásuk prezentációját.

Két diákunk, Sterneczky Zsófia és Kaszás Bálint Izsa Éva tanárnővel március 28-án részt vett a KFKI szervezésében a Részecskefizikai Diákműhelyen. Rengeteg élménnyel tértek haza. A napról készült fotók itt megtekinthetőek. 
 

2012. február

hónap műholdja a MASAT-1

A BME-n felépített első magyar műhold, a Masat–1  február 13-án, hétfőn, budapesti idő szerint 11 órakor, vagyis a kétórás startablak kezdetén, terv szerint elindult a világűrbe Francia Guyanából az Európai Űrügynökség (ESA) Vega hordozórakétáján. 
A Masat-1 10*10*10 centiméteres, úgynevezett pikoműhold. Többet megtudhatsz róla a honlapján (kik, hol, mikor, mit tud).
A Masat-1 jeleit amatőr rádiósok is foghatják. az ehhez szükséges adatokat itt lehet elérni.
Mikor hallható a Masat-1? Itt megnézheted.