Projektek‎ > ‎

Gyorskamera

A Kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemtől kölcsönkaptunk egy gyorskamerát. Sok tanulságos videót készítettünk.

Slinky esik

Egy felfüggesztett lépcsőjáró rugó tartófonalát elégetjük. Megfigyelhetjük, hogyan esik le a megnyúlt rugó: az alja mindaddig egyhelyben marad, míg a rugó össze nem húzódik.

YouTube-videoklip


 

Csengő működése

YouTube-videoklip

A 8. számú golyó egy vályúban tisztán gördülve nekiütközik a 7. számú golyónak. A két golyó azonos tömegű. A 7. golyó forgás nélkül csúszva indul, míg a 8. az ütközéskor átadja lendületét a 7.-nek, hiszen azonos tömegűek. A 8. golyó egy helyben forog, amíg a súrlódás hatására elindul miközben forgása lassul.

YouTube-videoklip

A 8. golyó nekigurul a vele azonos tömegű, álló 7. golyónak egy széles vályúban. Nemcsak egyszer ütköznek! Ha a vályú elég széles, a hátsó golyó többször is utolérheti az előtte haladót. Csúszó testeknél ez nem lehetséges.

YouTube-videoklip

Egymással szemben haladó, egyforma, tisztán gördülő golyók ütköznek egy vályúban. Nemcsak egyszer! A golyók tömegközéppontja sebességet cserél, ám a forgásuk az eredeti irányban megmarad. A súrlódás következtében  a forgásuk az ellentétesre változik, mire elérik a tiszta gördülést. Így újból összeütköznek.

YouTube-videoklip

Felemelkedik-e a súrlódásos asztalon eldőlő ceruza hegye?


YouTube-videoklip

Egy vízzel teli lufi leesését majd visszapattanását látjuk. Megfigyelhető a talajjal érintkező lufi aljáról elinduló lökéshullám.

YouTube-videoklip

YouTube-videoklip

Egy közönséges hegymászó csigán átvetettünk egy karácsonyfadísz-láncot. A lánc egyik szárát egy kicsit meghúztuk, amitől a nehezebb, hosszabb része felé gyorsulni kezdett. megfigyelhető, hogy a lánc mindenféle külső hatás nélkül egyszer csak elemelkedik a csigáról. 

YouTube-videoklip

YouTube-videoklip

Egy hanggenerátorra kapcsolt rezgőéskeltővel gerjesztjük a vízszintes lemezeket. Azt a lemezt láthatjuk rezegni, amelynek éppen a sajátfrekvenciájával rezeg a hanggenerátor. Figyeljük meg a szépen kialakuló állóhullámot!

YouTube-videoklip


YouTube-videoklip

YouTube-videoklip


YouTube-videoklip

Az egymáson eldobott labdák közül először az alsó labda ütközik a talajnak, ekkor visszapattan, és szembetalálkozik a még lefelé mozgó felső labdával. Minthogy az alsó labda tömege a felsőénél jóval nagyobb volt, a felső labda nagyon magasra pattan, az alsó pedig sokkal lomhább, mintha nem lett volna fölötte a kisebb labda.

YouTube-videoklip

YouTube-videoklip

Jól ismert kísérlet a nyitott szájú, vízzel teli palack leejtése. A talajjal való találkozáskor egy lökéshullám indul el a vízben fölfelé. Minthogy a palack szája beszűkül, a lökéshullám sebessége megnő, és a víz magasra spriccel.